Vote for Women!

Deze week waren er verkiezingen. Omdat ik weet dat het vrouwenkiesrecht nét 100 jaar bestaat in Nederland, kan ik me altijd erg verbazen over (jonge) vrouwen die trots vertellen dat ze niet gaan stemmen. Ik herinner me nog goed dat ik een paar jaar terug Virginia Woolf’s essay “A room of one’s own” las. Ik was diep onder de indruk van het essay, voornamelijk omdat het bol staat van de wensen die Woolf heeft voor vrouwen over honderd jaar.

Ik besloot dus om het vrouwenkiesrecht te vieren! Hoe? Door het kijken van de film Suffragette, gewapend met een pot groene olijven en Fentiman’s wild English elderflower drink — zo’n filmavond moet natuurlijk wel in stijl.

De film is goed, maar ook indringend en heftig, met beelden van politiegeweld, hongerstakingen en dwangvoeding en veel ander leed. We noemen het niet voor niets de strijd voor vrouwenkiesrecht, en dat komt sterk in de film naar voren.

Na het kijken van de film werd ik nieuwsgierig. Hoe verliep de strijd voor vrouwenkiesrecht in Nederland? Ik dook Het Geheugen van Nederland in en vond de volgende pareltjes.

Ik kende deze prachtige poster uit 1912 nog uit mijn geschiedenisboek van de middelbare school:

laat mij binnen, ik breng nieuw licht

Ook een prachtige zin uit een feministisch manifest, die Het Volk Der Nederland oproept om “de vrouw” geen roeping op te leggen:

“De roeping is voor elke vrouw evenals voor elken man individueel te bepalen naar aanleg, karakter, kracht en talent, niet in het algemeen door anderen op te leggen of vast te stellen.” (uit: Manifest, Vereeniging tot Verbetering van den Maatschappelijken en den Rechtstoestand der Vrouw in Nederland, 1913)

Een spotprent. Vrouwen kunnen helemaal niet stemmen, want door hun absurde mode-grillen passen ze helemaal niet in het stemhokje!

spotprent vrouwenkiesrecht

En deze supervette groepsfoto, gemaakt op Internationale Vrouwendag 1916 te Amsterdam:

groepsfoto internationale vrouwendag

Meer weten?

Het moge duidelijk zijn, ik ben verslaafd aan geschiedenis en een feminist.

deal with it

Mijn enige voornemen voor 2017

Mensen die me goed kennen, weten dat ik af en toe van de Wilde Ideeën ben. Neem een kijkje op mijn pagina met challenges en je begrijpt wat ik bedoel. Het komt regelmatig voor dat ik middenin de nacht uit bed spring, een notitieboekje grijp en woest begin te schrijven omdat ik bang ben een leuk idee te vergeten.

Ik voer al mijn plannen lang niet altijd uit, maar desondanks is mijn leven overvol. Mijn interesse voor mijn vakgebied neemt bijna mijn hele leven in beslag, mijn vriend woont in een andere stad en het is nog maar een jaar geleden dat ik alles achterliet om in Den Haag te gaan wonen.

Door mijn overactieve (en soms ambitieuze) brein en goedgevulde agenda voel ik me af en toe verdrinken in de toekomstplannen. Dan ben ik te druk met alles maar willen: vooruitkijken naar wat ik volgende week of maand gaat doen, eindeloze todo-lijstjes maken en nooit genoeg nemen met alle awesome dingen die ik nu al hebt gedaan.

Ik had dan ook alweer een lijst met plannen voor het nieuwe jaar klaarliggen. Hier is een klein stukje van de lijst:

  • Meer schrijven
  • meer schilderen
  • meer yoga, vegetarisch eten en lekker de bloemetjeshippie uithangen
  • meer programmeren
  • me nog meer die-hard verdiepen in mijn vakgebied
  • meer boeken lezen over een enorme lijst van onderwerpen
  • een grote sjaal breien
  • meer mediteren
  • vrijwilligerswerk doen
  • zangles nemen
  • rijbewijs halen (ja nu echt)
    (…)

Dit artikel van Merel van De Groene Meisjes herinnerde me eraan dat ik soms moet stoppen met rennen en dat het tijd is om te genieten wat je allemaal al hebt bereikt. Daarom heb ik maar een plan voor 2017: niet zoveel plannen maken. Stilstaan. Niksdoen. Méér festina lente en dolce far niente. Genieten van hoe ver ik ben gekomen. Misschien wordt dat voor mij nog wel de grootste challenge van allemaal.

Vijf dingen #3

Een post met vijf willekeurige leuke dingen. Want wie wordt daar nou niet blij van?

Billions

Een Amerikaanse tv-serie over de snelle financiele wereld en de persoonlijke vete tussen de U.S. attourney (openbare aanklager) en een hedge fund manager. Een goede, spannende serie over politiek, macht en geld in dezelfde lijn als House of Cards. Als extra bonus speelt Damien Lewis (Band of Brothers, The Forsythe Saga) een van de twee hoofdrollen.

billions

Deep work

Non-fictie van Cal Newport over “deep work”, ie. geconcentreerd werken zonder afleiding. In het boek wordt uitgelegd waarom we tegenwoordig moeite hebben met geconcentreerd werken, wat de voordelen zijn van op deze manier werken en hoe je jezelf hierin kan trainen. Geïnspireerd door dit boek claim ik nu elke week wat tijd om geconcentreerd en zonder onderbrekingen aan één project te werken. Het bevalt goed.

Fail fast

Enge dingen doe ik tegenwoordig dagelijks, en dan heb ik het niet over skydiven, horrorfilms kijken of op treinrails lopen. Sinds ik werk, wordt ik elke dag uitgedaagd om dingen te doen die ik nog nooit heb gedaan: Belangrijke Mensen Opbellen, Onderdeel Zijn Van Een Panel Tijdens Een Conferentie en Presentaties Geven Over Moeilijke Onderwerpen. Ik merk dat als ik zelf mag bepalen wanneer ik deze dingen doe, het gemakkelijker is om Enge Dingen zo lang mogelijk uit te stellen.
However, ik heb ook door dat als je enge dingen doet, je ook exponentieel snel nieuwe dingen leert. Daarom heb ik maar de “Fail Fast”-mentaliteit geadopteert: als je een idee hebt, kan je het maar beter snel uitvoeren, en niet te bang zijn om te falen en daardoor te verzanden in eindeloze voorbereiding. “Fail Fast” ben ik voor het eerst tegengekomen in boeken over Lean ondernemen. Het idee van de Fail Fast methode is dat je door snel een hypothese uit te testen, kom er sneller achter komt wat wel en niet werkt, waardoor je jezelf, je product of je bedrijf sneller kan ontwikkelen.
Als je meer over dit onderwerp wil lezen, kan ik het eerst deel van het boekje Fouten maken moet moed aanbevelen.

druk-op-de-knop-en-maak-een-fout-fouten-maken-moet

Fragments of your soul

Via Pinterest kwam ik een vrij epische boekomslag tegen. De cover bleek bij het boek Fragments of your soul te horen, een fantasyboek dat zich afspeelt in een soort alternatieve dimensie en veel elemten pakt uit de Noorse mythologie. Het boek is oorspronkelijk in het Duits geschreven (Scherben deiner Seele), en sinds kort is er ook een Engelse vertaling beschikbaar.
Nieuwsgierig geworden heb ik het gelezen. Het was een combinatie van Noorse mythologie, world-building en young-adult pulp. Het past ook in de trend van YA-boeken met een ontzettend vervelende, veeleisende antiheld (Loki) als love-interest van de hoofdpersoon. Elke plottwist zie je mijlenver aankomen, maar het is zeker een hilarisch boek waar je niet bij na hoeft te denken. De schrijver krijgt voor mij bonuspunten vanwege de positieve benadering van gender(fluiditeit) en seksualiteit.

scherben-deiner-seele-fragments-of-your-soul-bookcover

Torchlight 2

Gamen is een goeie manier om mijn hoofd leeg te maken, zeker als ik een game speel met felle kleurtjes, een enigszins aanwezig verhaal, epische loot, rare geluiden en gigantische explosies. Torchlight 2 voldoet aan alle eisen. Je kan het alleen spelen of met vrienden (yay) en het is veel goedkoper dan Diablo 3, ook al heeft het ongeveer dezelfde gameplay. En kom op, wie wil er nou geen lama/headcrab/bulldog als meestrijdend huisdier in een fantasy RPG? ;)

torchlight-2-gameplay-shot

torchlight-llama

Stedentrip Maastricht, deel 2

Na een heerlijk (maar veel te kort) mini-avontuur in Maastricht in Juli 2015, besloot ik samen met G dit jaar terug te keren naar het zonnige zuiden. 

Toen we uit de trein kwamen, was het al laat in de middag. We hadden honger, dus we besloten door de wijk Ceramique (station Maastricht Centraal) richting de Servaasbrug (Centrum) te lopen. Opeens herinnerde ik mij een tip van Jeska: Cafe Zondag! Dit kleine cafeetje was drukbezet toen we er langs liepen, en dat was niet voor niets. Het is er gezellig: Zondag heeft koopbare kunst en culturele posters aan de muur, en een interessante kaart (je kan er oa. Club Mate drinken) met enorme broodjes.

Na een lekker broodje en een drankje (Club Mate voor G en ginger ale voor mij) waren we iets minder moordlustig/hongerig, dus we slenterden terug richting het station om er OV-fietsen te huren. Maastricht is stiekem toch wel groot, dus als je niet al teveel tijd hebt voor je stedentrip is het ideaal als je van hotspot naar hotspot kan hoppen met de fiets. Voordat we een OV-fiets ophaalden, genoten we nog van een cappuccino en espresso bij de Coffeelovers op Plein 1992.

’s Avonds gingen we naar hamburgerrestaurant Burgerlijk. De vorige keer was ik blij verrast door de heerlijke geitenkaas-pompoenburger (een vegetarische hamburger met een enorme gefrituurde plak geitenkaas en ingemaakte pompoen), dus ik wilde er graag nog een keer eten. G genoot van twee hamburgers (!) van de kaart en samen dronken we een paar lekkere biertjes. Na deze goede bodem gingen we door naar speciaalbiercafe De Gouverneur, waar we een aantal interessante speciaalbieren dronken (Corsendonk Pater, Corsendonk Agnus), en we genoten van bitterballen. Enigszins slingerend fietsten we het Avenue Ceramique af richting ons hotel.

De volgende ochtend fietsen we vanuit het hotel weer terug richting het centrum. Nadat ik een minuut of tien enthousiast ongeveer juiste richting op had genavigeerd (“Het moet hier ergens zijn! …Oh nee, toch niet. …Ik herken dit! …Misschien.”) liepen we per toeval tegen KOFFIE Bij Joost En Maartje aan, een hippe koffiebar die is gevestigd in de concept store Marais Deux in het Jekerkwartier.

Na een obligatoire cappuccino/espresso liepen we naar de Bisschopsmolen om vlaai te halen voor een snelle lunch. Met enigszins geplette vlaai in de rugzak fietsten we de Sint Pietersberg op, richting de kalksteengrotten, waar we een rondleiding kregen van een hilarische gids. De rondleiding door de kalksteengroeven is zeker een aanrader voor mensen die geinteresseerd zijn in geschiedenis, aardrijkskunde, of biologie, en iedereen die het spannend vindt om door donkere gangen te lopen.

Na de rondleiding dronken we (uiteraard) een Grottenbiertje in Chalet Bergrust op de Sint Pietersberg en denderden we op de fiets weer naar beneden, naar het centrum. Als koffieliefhebber wilde ik per se nog langs Maison Blanchedael om daar nog wat bijzondere koffie (helemaal geëxporteerd uit Maastricht!) te kopen voor mijn huisgenoten. Verder moest mijn boekenliefde bevredigd worden in de Boekhandel Dominicanen. Ik lokte G mee naar de boekwinkel in de Dominicanenkerk met de belofte aan koffie, en scoorde in de enorme kerk het eerste boek uit de Witcher-serie van Andrzej Sapkowski.

We hadden alleen nog avondeten nodig voordat we de enorm lange treinreis terug zouden ondernemen. We raceten terug naar het station om de OV-fietsen alvast in te leveren en besloten te gaan eten bij Stadsherberg De Poshoorn — er stond namelijk echt pubfood op de kaart. We genoten van gestoofde konijnenbout en nog een speciaalbiertje en keerden toen met de trein terug naar huis.

City Guide: Nijmegen

stadsgezicht-grote-markt-nijmegen-watercolour-jd7h

Nou heb ik logjes geschreven over leuke plekken in Maastricht, Arnhem en Den Haag, maar niet over het mooie Nijmegen. En dat terwijl ik daar zes jaar heb gewoond! Nijmegen heeft als mijn studentenstad voor altijd en eeuwig een plekje in mijn hart. Gelukkig kom ik er nog regelmatig.

Dus hier without further ado, mijn zeer subjectieve lijst van de gaafste plekken van Nijmegen:

De beste plekken om een kop cappuccino te drinken

  1. Coffeelovers Mariënburg
    Een koffiebar in de bibliotheek in het centrum. Je kan hier aan een lange tafel zitten en genieten van een heerlijke muffin terwijl je een boek leest of naar de voorbijkomende mensen kijkt. Toen ik nog in Nijmegen woonde, was ik hier elke zaterdagmiddag te vinden.
  2. Bairro Alto en Downtown.
    Dé plek voor goede cappuccino of een chai latte. Bairro Alto heeft een hipster-vibe door al het vette design dat rechtsstreeks van Etsy af lijkt te komen. Downtown is meer strak ingericht, wat ruimer en met veel wit en marmer en zodoende uitermate geschikt om te werken. Deze locaties doen het ook goed bij freelancers.
  3. De Blonde Pater
    Gezellig eetcafé en koffiebar naast Plein ’44. Reken op drukte rond lunch- en koffietijd, want dit is nou eenmaal een van de beste plekken van Nijmegen.
  4. Tati’s
    Deze koffiebar bevindt zich niet in het centrum, maar op het randje van Nijmegen-Oost, om de hoek van de AH Daalseweg. Koffiebar met huiskamersfeer in vintage-stijl. Je kan er koffie drinken, hangen op een van de ouderwetse banken en vintage spullen en kunst kopen. Vroeger vierden Wouter en ik hier wel eens het einde van de tentamenweken, hij met sterke espresso en ik met cappuccino en wij allebei met taart.

De beste plekken om te shoppen

  1. Het Goed
    Dit is een grote tweedehandswinkel met een goed kledingaanbod en soms supervette retro-meubeltjes. Ik heb hier ooit een halve inboedel gescoord, inclusief retro formica-tafel en leren fauteuil, voor onder de honderd euro.
  2. De Stikke Hezelstraat en Lange Hezelstraat
    Deze straat stikt (ha!) van de leuke winkeltjes en is ook geschikt voor slow food liefhebbers: Bakker Arend voor vers brood, Simon Levelt voor koffie en thee, De Wit voor kaasjes en slagerij Sjek Floor voor biologisch vlees. Daarnaast is er Ieder Z’n Vak, waar je sowieso moet gaan kijken. In Ieder Z’n Vak kan iedereen een plank/vak/kastruimte huren om daar spullen in te verkopen. Je vindt hier superveel gave spullen onder één dak, van industriële lampen tot Peruaanse wollen plaids en bijzondere etenswaren.
  3. Kleren goed
    Deze tweedehandswinkel zit net buiten het centrum. De winkel heeft nogal een een Malle-Pietje-vibe vanwege de rommel, maar onderschat niet wat je hier allemaal kan vinden. Ze specialiseren in alternatieve (dames)kleding en hebben ook heel wat tweedehands vinyl voor een prikje. Je moet goed speuren, maar dan kan je hier ook veel leuks vinden.
  4. De Vinotheek
    Voor lekkere wijn voor elk budget en een praatje met Maarten De Wijnkenner.
  5. Van Nature
    Dit is een concept-store met allerhande groene producten, vaak rechtsstreeks van de maker. Een goede plek om cadeautjes te scoren, voor jezelf of voor een ander.
  6. De Waaghals
    De platenwinkel van Nijmegen. Ik blijf er altijd ver uit de buurt, want als ik er heen ga kom ik platzak terug. Ze hebben ook een hele mooie collectie tweedehands vinyl in de kelder…

De beste plekken om te borrelen

  1. De Blonde Pater
  2. Café Samson
    Speciaalbier, vakkennis en pinda’s in een mooi pand. Als je Café Samson niet kent, ken je Nijmegen niet.
  3. Café Jos
    Wat kleiner dan Café Samson en wat buiten het centrum, maar zo’n collectie speciaalbieren als je hier kan krijgen, vindt je nergens.
  4. Brouwerij de Hemel
    Onze mooie stadsbrouwerij zit de commanderie van St Jan, een stokoud pand uit de 17e eeuw. Je kan hier lokaal bier drinken en lekker bourgondisch eten. De Hemel verkoopt tevens allerlei producten die met hun eigen bier en sterkedrank gemaakt zijn.

De beste plekken om te dineren
(op volgorde van budget van goedkoop naar episch duur)

  1. Blixem
    Lekker uit eten zonder failliet te gaan. Perfecte uitwijkmogelijkheid voor de avonden dat je geen zin hebt om te koken, geen trek hebt in afhaalvoer en je zin hebt om buiten de deur te eten.
  2. Popocatepetl
    Misschien ben ik biased, maar ik hou nu eenmaal van Mexicaans eten. Ik zweer bij de fajita’s van Popocatepetl. Ik kan best goed koken, maar zoals hoe ze ze hier maken, daar kan niemand tegenop. Dit restaurant is mijn favoriet als ik mensen mee uit eten wil nemen.
  3. Wally
    Hier eet je de lekkerste hamburgers, versgesneden frieten en goede ginger ale.
  4. Yukimi sushi
    Mijn favoriete sushi-restaurant in Nijmegen. Je kan hier all-you-can-eat sushi eten voor een schappelijke prijs. Behalve sushi hebben ze hier allerlei oosterse gerechtjes (gyoza, misosoep), frituur en sesamijs.
  5. De Nieuwe Winkel
    Een van de beste vegetarische restaurants van Nederland! Ik ben hier geweest met mijn familie toen ik mijn bachelor haalde en dat diner was een hele ervaring. Je kan hier ook niet-vegetarisch eten. Leuk detail: naast een wijn-arrangement hebben ze hier ook een alcohol-vrije-drankjes-arrangement.
  6. Vesters
    Stijlvol dineren in een ontspannen sfeer. De kaart staat vast en wisselt met de seizoenen: kleine kaart, grote kwaliteit.

De beste plekken voor een snelle hap

  1. Toon’s Groenten- en fruithoek/de Mediterraanse Hoek (Houtstraat 33, Nijmegen)
    Deze Turkse groentenboer zit in de Houtstraat tegenover Café Samson. Vraag naar een Broodje Alex. Je krijgt dan een kwart Turks brood, gevuld met allerlei lekkere salades voor €2,50.
  2. Munt
    Een saladebar in een zijstraat van de Molenstraat. Je betaalt rond een tientje voor een maaltijd, maar je krijgt dan een epische portie gezond groenvoer waar je gegarandeerd vol van zit.
  3. WokForGo en iWok&Go
    De afhaal-wok-restaurants van Nijmegen. Bij de WokForGo hebben ze lekker daging smoor en bij de iWok&Go kan je zelf een hele maaltijd samenstellen. Let op: kies geen té hete saus.
  4. HEMA
    Sorry, haters, maar ik vind het eten van de HEMA best wel decent.
  5. Subway
    Want wauw die broodjes tonijnsalade.

Ik sta open voor nieuwe suggesties, verbeterpunten en beargumentaties waarom jouw favoriete koffiebar/eettent/tweedehandswinkel/obscure platenzaak absoluut in dit lijstje thuis hoort. Laat het me weten in de comments!