Deze week waren er verkiezingen. Omdat ik weet dat het vrouwenkiesrecht nét 100 jaar bestaat in Nederland, kan ik me altijd erg verbazen over (jonge) vrouwen die trots vertellen dat ze niet gaan stemmen. Ik herinner me nog goed dat ik een paar jaar terug Virginia Woolf’s essay “A room of one’s own” las. Ik was diep onder de indruk van het essay, voornamelijk omdat het bol staat van de wensen die Woolf heeft voor vrouwen over honderd jaar.
Ik besloot dus om het vrouwenkiesrecht te vieren! Hoe? Door het kijken van de film Suffragette, gewapend met een pot groene olijven en Fentiman’s wild English elderflower drink — zo’n filmavond moet natuurlijk wel in stijl.
De film is goed, maar ook indringend en heftig, met beelden van politiegeweld, hongerstakingen en dwangvoeding en veel ander leed. We noemen het niet voor niets de strijd voor vrouwenkiesrecht, en dat komt sterk in de film naar voren.
Na het kijken van de film werd ik nieuwsgierig. Hoe verliep de strijd voor vrouwenkiesrecht in Nederland? Ik dook Het Geheugen van Nederland in en vond de volgende pareltjes.
Ik kende deze prachtige poster uit 1912 nog uit mijn geschiedenisboek van de middelbare school:
Ook een prachtige zin uit een feministisch manifest, die Het Volk Der Nederland oproept om “de vrouw” geen roeping op te leggen:
“De roeping is voor elke vrouw evenals voor elken man individueel te bepalen naar aanleg, karakter, kracht en talent, niet in het algemeen door anderen op te leggen of vast te stellen.” (uit: Manifest, Vereeniging tot Verbetering van den Maatschappelijken en den Rechtstoestand der Vrouw in Nederland, 1913)
Een spotprent. Vrouwen kunnen helemaal niet stemmen, want door hun absurde mode-grillen passen ze helemaal niet in het stemhokje!
En deze supervette groepsfoto, gemaakt op Internationale Vrouwendag 1916 te Amsterdam:
Meer weten?
- Kijk de film Suffragette
- Lees A room of one’s own
- Bekijk Our Shared Shelf, de feministische boekenclub van Emma Watson. TIME schreef er een artikel over.
- Duik zelf in Het Geheugen van Nederland en bekijk foto’s van vrouwenbijeenkomsten, krantenartikelen en spotprenten uit die tijd.
Het moge duidelijk zijn, ik ben verslaafd aan geschiedenis en een feminist.