Reflecties op Het Grote Geld

Ik heb erg veel vragen in mijn hoofd op het moment, vooral over werk en geld. Binnenkort stop ik met studeren en begin ik met werken. Opeens heb ik een Grote-Mensen-Baan. Hoe ga ik dan leven? Ik ben me ervan bewust dat ik de kans krijg om mijn leven in te vullen zoals ik het wil — binnen redelijke grenzen. Ik heb van het ene op het andere moment ontzettend veel keuzevrijheid.

Het studentenleven is makkelijk: je bent zo arm als een kerkrat en dus is je keuze beperkter. Je gaat overal naartoe op de fiets of met je OV-kaart; je huist in een kamer ter grootte van een bezemkast of woont in een studentencomplex met gedeelde keukens en badkamers. Je kent de prijzen van alle euroshopper-producten uit je hoofd en weet hoe budget-bier smaakt ten opzichte van het speciaalbier in de kroeg. Maar bij een Grote-Mensen-Baan hoort een Grote-Mensen-Salaris… maar ook Grote-Mensen-Verantwoordelijkheden. En dit is iets waar ik veel denkenergie in stop. Ga ik hedonistisch genieten van mijn nieuw-gevonden rijkdom of blijf ik nog even hangen in mijn studenten-uitgave-patroon zodat mijn studieschuld eerder is afbetaald? Ga ik in een duur(der) huis in het centrum wonen zodat ik naar mijn werk kan fietsen, of ga ik goedkoper wonen in een voorstadje zodat ik een auto nodig heb om op mijn werk te komen? Ga ik binnenkort elke dag in dure zijden blousjes naar mijn werk, of blijf ik toch nog even op mijn afgetrapte allstars lopen? Begin ik, nu het grote geld binnen is, met het serieus uitbouwen van mijn bibliotheek (of lp-verzameling), of behoud ik mijn digital-nomad-ideaal en leven-uit-een-koffer-dromen?

Ik kreeg in de reacties van Vijf boeken die mijn leven hebben veranderd een gaaf boek getipt door Christiaan. Het boek ‘Your money or your life’ van Vicki Robin en Joe Dominguez nodigt uit tot nadenken over de relatie tussen geld, vrije tijd, werken en identiteit. Op het eerste gezicht lijkt het boek vooral een stappenplan-in-twaalf-actes te bevatten, iets dat typisch is voor het gemiddelde Amerikaanse zelfhulpboek. Als je echter om die content heenleest, staan er gave stukjes tekst in die je ontzettend aan het nadenken zetten over (1) hoe je je leven wilt inrichten en (2) of de manier waarop je geld binnenhaalt en uitgeeft dat reflecteert. Ik heb ontzettend veel aan dit boek gehad, want het stelde de juiste vragen op een moment in mijn leven dat ik een gigantische lading cognitieve dissonantie had over alles dat met geld te maken heeft.

Nu ben ik gewapend met het budgeteerprogramma You Need A Budget, een begroting voor het nieuwe jaar en een (meestal) coherente mening over mijn financiën, en dat is best fijn. :)

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Haha, lieve Judith! Ik lees dit nu, ietwat verlaat, maar ik vind het mooie vragen. Zo begon ik als student kei-enthousiast met biologisch eten en dacht mijn portemonnee daar toch anders over na een paar maanden. Ik ben benieuwd naar je ervaringen nu! (en eigenlijk ook wel naar je coherente mening) (en ook naar hoe het met je is. want dat kwam ik hier zoeken) (nu ik toch tussen haakjes praat, heb een goed weekend!!)

    1. Dag Loes! In mijn ervaring is biologisch eten met een kleine beurs prima te doen, mits je al je groenten van de markt haalt, voornamelijk seizoensgroenten eet (dus geen aarbeien in December) en niet elke dag vlees eet.
      Nu eet ik niet 100% biologisch: ik eet voornamelijk biologische zuivel en groenten. In mijn ervaring zijn biologische “kruidenierswaren” relatief duur, dus die koop ik minder snel. Als ik moet kiezen tussen AH basic havermout (0,39) of biologische ekoplaza havermout (1,99), dan ga ik toch voor AH basic. ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.