Vijf dingen #2

vijf-dingen-3

Ik was van alle leukigheid helemaal vergeten om een blogpost te schrijven, maarrrrr ik heb een goed excuus. Ik heb namelijk (naast mijn scriptie) de afgelopen anderhalve week voornamelijk in de keuken gestaan en allemaal lekkere nieuwe dingen gemaakt. Daarnaast heb ik weer wat leuke films en tvseries erbij gepakt, om na al het scriptieschrijven ’s avonds lekker te kunnen ontspannen. Ik deel het met jullie in deze second instalment van Vijf Dingen. Enjoy!

The Secret of Kells

Voor mensen die van mythologie en sprookjes houden is dit echt een aanrader. Een erg aparte film die onmiddelijk opvalt vanwege z’n gave animatiestijl, geinspireerd op Keltische kunst uit de middeleeuwen. En het ziet er misschien schattig uit, maar het verhaal is allesbehalve kinderachtig.

the-secret-of-kells-pangur-ban

the-secret-of-kells-drieluik

the-secret-of-kells-epische-wolken

Het Yoga-kookboek

Vorige week deed ik een bookhaul in de bibliotheek. Ik nam drie vegetarische kookboeken mee naar huis, al een beetje ter voorbereiding op de Vegan Challenge van Oktober. Thuis aangekomen kreeg ik door de mooie fotografie meteen zin om het Yoga Kookboek te gebruiken. Dit kookboek bevat 75 recepten uit Yoga Magazine, samen met uitleg over voedingsleer en de vijf vayu’s (energie-soorten) uit de yogafilosofie.

het yogakookboek, vegan before 6, I love groenten

Uiteindelijk heb ik besloten vijf recepten uit dit boek te maken: een voor elk van de vijf voedingsgroepen uit de yoga-keuken.
Ik moet wel zeggen dat de kwaliteit van de recepten erg verschilt. Voor sommige recepten heb je heel veel tijd of rare ingredienten nodig, en sommige beschrijvingen lijken niet helemaal compleet. Een boek om een keer lol mee hebben als je nieuwsgierig bent naar de culinaire aspecten van de yogafilosofie, maar wat mij betreft niet een boek om elke dag uit te koken.

Jam maken

Oh yeah! Het is zomer en er is zoveel lekker fruit te krijgen! Vorige week scoorden ik drie dozen (drie! DRIE!) frambozen op de markt. Van de week ging ik hardlopen door de buurt en ontdekte een woeste bramenstruik met massa’s prachtige zwarte bramen eraan. En alle supermarkten adverteren met bakken aardbeien voor bijna-gratis.
Ik besloot dat dit een goed excuus was om eindelijk eens de handleiding ‘jam maken’ te volgen uit Home Made. Gewapend met 6 jampotten en Linda’s recept voor appel-aardbeienjam dook ik de keuken in en ik moet zeggen: DAMN, ik koop nooit meer Bonne Maman. De volgende jampartij is alweer gepland: mijn volgende batch wordt bramen-basilicum-jam. Ja, dat bestaat.

Downton Abbey

Een jaar geleden ontdekte ik Downton Abbey en marathonde ik de hele serie in een paar maanden. Nu ben ik alle afleveringen alweer vergeten, hoera! Nu kan ik alle afleveringen weer opnieuw kijken. Ik geniet wederom van de scherpe opmerkingen en giecheltjes van de Dowager Countess of Grantham (Maggie Smith), de onverstoorbaarheid van Mrs Hughes (Phyllis Logan) en de upbeat vibe van jongste dochter Sybil Grantham (Jessica Brown Findlay). Ik kan niet naar deze serie kijken zonder onmiddelijk zin te krijgen in darjeeling thee en cake met zelfgemaakte jam en slagroom. Wie is jullie favoriete karakter?

The Booklover, van Robert William Service

Het is nu vakantie en ik wil mezelf graag een cadeautje geven: een mooi boek. Maar als echte boekenliefhebber is er niet maar één boek dat ik wil hebben: ik wil het liefst NU een enorme order plaatsen van minstens tien boeken! Een van mijn huidige wensen is een mooie uitgave van Poetry Please, een boek met de favoriete gedichten van inwoners van de UK. Mistroostig over de prijs van deze hefty tome begon ik rond te surfen op zoek naar mensen met hetzelfde probleem. Is dan niemand die mijn eindeloze letterhonger begrijpt? En toen vond ik dit fantastische gedicht van Robert William Service:

“Book Lover,” by Robert William Service

I keep collecting books I know
I’ll never, never read;
My wife and daughter tell me so,
And yet I never head.
“Please make me,” says some wistful tome,
“A wee bit of yourself.”
And so I take my treasure home,
And tuck it in a shelf.

And now my very shelves complain;
They jam and over-spill.
They say: “Why don’t you ease our strain?”
“some day,” I say, “I will.”
So book by book they plead and sigh;
I pick and dip and scan;
Then put them back, distrest that I
Am such a busy man.

Lees hier de rest van het gedicht.

Gelukkig ben ik niet zo’n book hoarder als de persoon in het gedicht. Een keer per half jaar haal ik alle gelezen boeken waar ik ‘klaar’ mee ben uit mijn boekenkast en leg ze op een aparte donatie-stapel. Vrienden en familie kunnen dan boeken van de stapel claimen en eventueel een vrijwillige geldelijke bijdrage leveren aan nieuwe boeken voor mijn boekenkast. Dit systeem werkt erg goed: mijn vrienden en familie krijgen bijna-gratis boeken en ik hoef geen (nieuwe, mooie, dure) boeken weg te gooien. Iedereen happy!
Maar er is net een donatie-ronde voorbij, en de lege planken van mijn boekenkast smeken om gevuld te worden…
Meer poëzie voor librofielen lezen? Check deze vermakelijk lijst van Flavorwire.

De komende week sla ik weer aan het bloggen. Er komen een aantal leuke posts aan, waaronder een over mijn avonturen met het Yogakookboek en een post over mijn hardlooppraktijken. Zijn jullie nog leuke dingen tegengekomen deze week? Laat het weten in de comments.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.