Vijf boeken die mijn leven hebben veranderd

collage-vijf-boeken-leven-veranderen

Ik lees veel boeken: ergens tussen de 40 en 70 per jaar. Ik denk dan ook graag na welke boeken echt een blijvende indruk hebben achtergelaten. Zonder welke boeken zou ik een volledig ander persoon zijn? Vandaag deel ik met jullie vijf boeken die voor mij onmisbaar zijn.

Pleidooi voor Echt Eten (In Defense of Food) – Michael Pollan

Dit boek las ik toen ik net op mezelf ging wonen. Ik had geen idee wat ik aanmoest met het enorme aanbod in de supermarkt en kookte maar gewoon de greatest hits van mijn ouders. Maar na een paar maanden leven op dit comfortfooddieet (spaghetti bolognese, mexicaans, spinazieovenschotel en kip tandoori) werd ik toch nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Maar… welke dingen moet je dan eten? En waarom? Dit boek veranderde mijn kijk op eten, koken, en de dingen die we in de supermarkt kopen.

Siddhartha – Herman Hesse

Deze roman speelt zich af in de tijd van de Boeddha. Het verhaal gaat over Siddhartha, een jongen uit India die antwoord zoekt op grote levensvragen en verlichting wil bereiken. In plaats van de makkelijke weg te kiezen, kiest hij ervoor om zelf op onderzoek uit te gaan. Dit boek leerde mij dat alle ervaringen (positief en negatief) nuttig zijn en dat het superbelangrijk is dat je je eigen weg volgt in het leven. Een aanrader voor fans van Paulo Coelho’s De Alchemist.

Elke stap is Vrede (Peace is Every Step) – Thich Nhat Hanh

Ik ben veel verschillende boeken over het boeddhisme gelezen: sommige zijn erg fluffy, sommige juist heel abstract, sommige zijn te subjectief. Dit boek beschrijft wat mij betreft het best de essentie van mindfulness. Thich Nhat Hanh legt met een mix van filosofie en praktische tips uit hoe mindfulness je leven mooier kan maken. Je kan dit boek meerdere keren lezen en er elke keer wat nieuws uithalen.

Onder Moeders Vleugels (Little Women) – Louisa May Alcott

Deze klassieker las ik in een voor mij moeilijke tijd. Van de familie March leerde ik dat je ondanks armoede, ziekte en andere narigheid toch een heel leuk en positief leven kan hebben, als je maar fijne mensen om je heen verzamelt, oog hebt voor the small things in life en bereid bent om andere mensen te helpen.

De Aankomst (The Arrival) – Shaun Tan

Een graphic novel zonder tekst over emigreren naar een onbekend land en wat dat met je doet. Een emotional rollercoaster en eye-opener in 128 prachtig geillustreerde pagina’s.

Nu vraag ik me af: welke boeken hebben jou gevormd tot wie je bent? Laat het me weten in de comments!

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Mooi stuk!
  Om er zelf ook vijf te noemen is een behoorlijk lastige en persoonlijke keuze…

  David Copperfield – Charles Dickens
  Dit boek kwam ik tegen in de oud-Nederlandse vertaling van Mensing (ca. 1875) in de boekenkast van mijn oma. Het is niet alleen een klassiek boek waarin de hoofdpersoon opgroeit en in eerste instantie door zijn lijden sympathie opwekt, maar bevat ook Dickens’ typische beschrijvende stijl die – als je er de tijd voor neemt – enorm humoristisch is. Dickens was bovendien best maatschappijkritisch voor zijn tijd. Ik zal voor eeuwig Dickens-fan blijven, ook al zal ik waarschijnlijk nooit genoeg tijd hebben om al zijn boeken te lezen.

  Wipneus en Pim – alles
  Ze zeggen wel eens dat ik soms een rare woordkeus heb en dat dat vast iets Limburgs is. Het zou ook kunnen dat ik mijn woordenschat ontleend heb uit de jeugdboekenserie die ik het eerst volledig heb stukgelezen in de lokale bibliotheek in Maasbracht toen ik zes was ofzo: die van de kabouters Wipneus en Pim. Ik was onlangs wel redelijk geshockeerd toen ik in een krant las dat de Wipneus en Pim-reeks niet geschreven is door één schrijver à la Dick Laan, maar door een aantal broeders in een Maastrichts klooster en dat het merendeel zelfs is geschreven door precies die broeder die decennia later veroordeeld is voor pedofilie… :/

  Schijnbewegingen – Floortje Zwigtman
  Nog maar een jeugdboek/bildungsroman, maar dit las ik in 2005, toen het uitkwam. Deze historische roman – de eerste en beste in een reeks van drie – laat de fictieve hoofdpersoon Adrian Mayfield een ontmoeting met Oscar Wilde en diens kliek vrienden beleven en ontdekken dat hij op mannen valt. Dit verhaal is uiteraard wel heel wat oprechter over liefde, kwetsbaarheid en sex dan Dickens ooit heeft durven zijn. Het raakte me enorm destijds. Noem me sentimenteel, maar ik herinner me zelfs nog een paar ontroerende scenes. Zwigtman is trouwens een uitmuntende schrijfster, die zichzelf telkens opnieuw uitdagende doelen stelt.

  Fullmetal Alchemist – Hiromu Arakawa
  Er zal toch een stripboek in de lijst moeten. En dan niet Asterix, Guust of Lanfeust ofzo, ondanks hun fenomenale tekenstijl. Als ik er eentje moet kiezen wordt het deze 27-delige shonen-manga, die het voor elkaar krijgt om actie, vormgeving en een goed, complex plot keurig te combineren. Zoals de plot van Harry Potter al in het begin was uitgedacht en de uitwerking nog 10 jaar werk kostte, heeft ook Arakawa 10 jaar lang toegewerkt naar de vooraf bedachte maar echt niet voorspelbare finale, waar ik in 2010 maandenlang naartoe leefde (ik las toen al jaren de Japanse scanlations van de serie). Oh, wat is het toch heerlijk om een goed verhaal op een elegante wijze te zien eindigen! Game of Thrones kijk ik wel een keer als het klaar is…

  Griekenland – H.Scholte
  Fuck alle reisgidsen. Als je een classicus aan het woord kunt laten, je weet wel, zo een die maar niet kan ophouden met mooie verhalen vertellen, maakt het geen zak uit dat je op een suffe dinsdagavond in het alledaagse Nijmegen zit. Zoals Herodotos en Homeros je ook bij de keel kunnen grijpen, zo vertelt Scholte over het reizen door het Griekenland van voor de euro.

  Bonuslink: https://decorrespondent.nl/3065/Wie-leest-leeft/27031102395-94731b2e

  1. Wauw, bedankt voor dit lijstje. Zwigtman staat al heel lang op mijn to-read-list, misschien moet ik Schijnbewegingen eens gaan lezen!

 2. 1. Zen and the Art of Motorcycle Maintenance – Robert M. Pirsig. Eerste ontmoeting met het taoïsme, en echte eye-opener over hoe je een mooier en beter (Westers) leven kan leiden door mindfulness.
  2. Tao Te Thing – Lao Tse. Beetje in het verlengde van 1, maar dit stukje millenia-oude poëzie heeft een leidende rol in mijn leven nu.
  3. Dungeons & Dragons Core Rulebooks – Monte Cook et al. Het zijn niet echt “leesboeken”, maar als ik die eerste drie rulebooks niet had gehad, had mijn leven er heel anders uitgezien. Ik ken een aantal van mijn beste vrienden via D&D, en het heeft me door tenminste één moeilijke periode in mijn leven geholpen. Ook al speel ik nu Pathfinder, D&D is altijd mijn voornaamste creatieve bezigheid geweest.
  4. Fight Club – Chuck Palahniuk. Niet precies een how-to-live manual, maar dit boek liet me zien hoe to-the-point en strak en dynamisch schrijven kan zijn. In zoverre heeft dit boek mijn schrijfstijl meer beïnvloed dan welk ander werk dan ook.
  5. De enorme berg aan essays op het internet. Ik kan niet één specifieke blogpost of essay aanwijzen, of zelfs vijf, maar zonder de woorden van talloze auteurs was ik echt een ander persoon geweest. Dankzij de blogosphere ben ik een feminist, eco-activist, en socio-anarchist geworden. En iedereen die mij in het persoonlijk leven kent weet hoeveel en hoelang ik over al die dingen kan praten :P Dus ook dit is best een groot deel van mijn leven nu.

  Interessant lijstje Judith! Het was ook best moeilijk om over mijn eigen lijstje na te denken. Tnx for the challenge!

 3. 1. Eugen Herrigel – Zen in the art of archery
  Ik heb dit kleine boekje denk ik wel tien keer gelezen en voor mij bevat het een fundamenteel zen element, een stukje bewustwording en ontkenning van “ik”. Samengevat in een enkele quote “Het heeft geschoten.” Meer boeken over zen zijn eigenlijk niet ‘nodig’, ook al heb ik er een stuk of dertig…
  2. Tim Ferris – The four hour workweek
  Hoewel velen dit boek echt niet uit kunnen staan, of althans de schrijver ervan, was dit voor mij een behoorlijke eye-opener. Door het systeem te “hacken”, en anders tegen dingen aan te kijken, is alles mogelijk.
  3. Joe Dominguez – Your money or your life
  Van thuis uit heb ik nooit uitleg gehad over hoe met geld om te gaan. Het was er gewoon altijd, en mijn ouders hadden geen financiele problemen. Een vorm van geborgenheid die je als student niet meer altijd kent. Hoe ga je met geld om? Na het lezen van dit boekje is dat voor mij een heel stuk duidelijker geworden.
  4. Peter Ralston – The art of effortless power
  Hèt boek voor mij over martial arts. Ik heb het genoegen mogen hebben met de schrijver te mogen trainen gedurende drie dagen, vele jaren geleden. Denk retraite, maar dan 8 uur per dag op de mat. Ondertussen heb ik alle boeken van deze man op een rijtje staan en lees geregeld een stukje. Enkele boeken gaan geheel over de martial kant, anderen over de mentale aspecten, en die zijn behoorlijk beinvloed door zen.
  5. Henry David Thoreau – Walden
  19e eeuws minimalisme, met een flinke dosis mindfulness avant la lettre erin. De eerste keer lezen was best lastig, vanwege de soms extreem lange zinnen, maar na een keer herlezen werd alles een stuk duidelijker. Elke paar jaar lees ik deze toch weer eens, en kijk dan om mij heen om mij te realiseren dat ik zo veel eigenlijk niet nodig heb.

 4. Hoi Judith! Dank voor dit mooie lijstje, er staan zeker een aantal dingen in die ik zelf ga doornemen. Natuurlijk antwoord ik ook graag op jouw vraag, maar ik neem daar even de tijd voor, als je dat goed vindt! Ik werk eraan!

 5. Vijf kookboeken die mijn leven hebben veranderd. Ja, echt wel hoor. Door een aantal kookboeken zijn bepaalde gewoontes bij mij stilaan veranderd en heb ik op termijn mezelf een andere levensstijl aangeleerd. Ik heb vijf boeken uitgekozen om met jullie te delen die me tot andere inzichten hebben gebracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.