Mijn hardlooproutine

hardloopschoenen

Een van mijn zomerchallenges dit jaar is 12 weken lang om de dag minstens drie keer per week te gaan sporten. Ik ging op zoek naar de meest laagdrempelige sport en vond dat als je eenmaal hardloopschoenen hebt (en believe me, die heb je nodig!) dat hardlopen een goeie optie is. Het scheelt dat ik niet eerst naar het zwembad of naar het sportcentrum hoef te fietsen: het is schoenen aan en gaan! En ik bof: ik heb een bos met heuvels om de hoek. :D In deze post beschrijf ik de vier ingrediënten van mijn nieuwe verslaving.

Start 2 Run

Ik loop met de originele podcasts van Start 2 Run met Evy Gruyaerts. De podcasts uit 2006 zijn tegenwoordig vervangen door een fancy app die de muziek op je telefoon gebruikt, maar deze app is niet 100% gratis, dus ik doe het lekker ‘ouderwets’ met losse muziekbestandjes voor elke les. De corny muziek is ook hilarisch; je kan duidelijk horen dat de podcasts alweer bijna tien jaar oud zijn!

Zombies, Run!

Ik wissel de Start 2 Run lessen af met episodes van de hardloop-app Zombies, Run! Deze app heeft missies van ongeveer 40 minuten, waarin je een hoorspel over de zombie-apocalypse te horen krijgt, afgewisseld met muziek van je smartphone. Ondertussen trackt de app je snelheid en de gelopen afstand. Tijdens het hardlopen verzamel je speciale supplies waarmee je aan je zombie-verdedigingsbasis kan bouwen, en af en toe krijg je als extra uitdaging een horde zombies achter je aan, die je moet ontwijken door de sprintje te trekken. Het verhaal en de voice-acting van de app zijn erg goed! De app is voor mij de perfecte afwisseling van de (soms wel serieuze) Start 2 Run lessen. Het verhaal is als dat van een spannende tv-serie; na elke aflevering wil ik weten wat er daarna gebeurd.

Hardloopschoenen

Vorig jaar deze tijd deed ik ook al een aantal Start 2 Run lessen, maar toen rende ik nog op mijn oude afgetrapte All Stars door het bos. Door de barefoot-running hype van het boek Born To Run was ik er van overtuigd dat hardloopschoenen voor watjes waren. ‘Hoe minder zool en demping tussen voet en de grond, hoe beter’, dacht ik. Maar toen ik op een dag de oude hardloopschoenen van vriendin en triatleet Loes mocht lenen, zag ik in dat hardloopschoenen wel degelijk een groot verschil maken. De eerste keer lopen met goede schoenen gaf me de impressie dat ik over de bosgrond zweefde en ik besloot te investeren in een paar niet-al-te-dure Nikes.

Een ochtendritueel

En nu zit ik in een leuk hardloopritme. Omdat ik tijdens de zomermaanden (“Vakantie? Wat is dat?”) veel moet werken en scriptie-schrijven, ga ik om de dag ‘s ochtends om 08:00 hardlopen. Ik sta op om half 8, eet een plak gemberkoek en drink een glas water, trek zonder erbij na te denken mijn hardloopkleding aan en ZOEF, ik ben weg. Meestal ben ik nog niet wakker genoeg om stil te staan bij de vraag of ik uberhaupt zin heb om te gaan hardlopen. Na 20-40 minuten is de les afgelopen en ben ik weer thuis, waar ik dan stretch, onder de douche spring en daarna in mijn badjas geniet van een second breakfast.

Tegenwoordig is het hardlopen bijna een verslaving geworden. Ik zit op het moment bij les 10 en ik begin het steeds leuker te vinden. Sinds het akkefietje met mijn voet ben ik wel weer langzaam aan het opbouwen — ik vond het heel moeilijk om drie weken niet te hardlopen en ben daarna iets te snel begonnen. Oops.

Loop jij hard? Wat zijn jouw ervaringen? Ik hoor het graag in de comments. :)

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.