Deze zomer schrijf ik mijn masterscriptie. Ik had me ontzettend verheugd op deze tijd: geen vakken meer, geen afspraken waardoor je uit je werkflow wordt gesleurd, volledig je eigen tijd indelen. Ik ben zo iemand die als een mad scientist een paar uur in een kamer wil zitten met stapels papieren, driftig schrijvend op losse A4tjes — met af en toe een koffiepauze tussendoor, natuurlijk. Als klap op de vuurpijl kan ik gebruikmaken van een afstudeerkamer: een kantoor voor studenten die een scriptie moeten schrijven of stage lopen bij een onderzoeksafdeling. Omringd door andere hardwerkende mensen kan je niet anders dan de hele zomer lang gedisciplineerd en gemotiveerd doorkachelen. Even een scriptie schrijven in de zomervakantie: een eitje, toch?
Maar natuurlijk was ik het bestaan van De Scriptiedip vergeten. Dat gevoel dat je krijgt als de orientatiefase voorbij is en je er achter komt dat je scriptieonderwerp toch niet zo’n onuitputtelijke bron van goddelijke schrijversinspiratie is als je aanvankelijk had gedacht. Op zo’n moment moet je terugvallen op discipline en zelfmotivatie. Maar hoe blijf je gemotiveerd? Hoe schrijf je je scriptie op een productieve en efficiente manier? Op zoek naar antwoorden begon ik het internet uit te pluizen. Hier zijn de beste scriptietips die ik heb gevonden. NB: Veel van deze tips gaan eigenlijk over mensen die een PhD-scriptie moeten schrijven, voor een doctorstitel. Maar geloof me: ze zijn ook van toepassing op bachelor- en masterscripties!
Optimaliseer je productiviteit
Allereerst zijn er deze drie columns van Amber Davis (Happy PhD) over hoe je optimaal onderzoek kan doen. Amber Davis is wetenschapper en coacht daarnaast PhD-studenten. In haar columns beargumenteert ze het belang van goed voor jezelf zorgen door middel van een goed ritme, sporten en voldoende ontspanning. Daarnaast: less is more! Als je van jezelf verwacht dat je 6 tot 12 uur per dag creatief en geconcentreerd kan werken, kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Tenslotte is het belangrijk om je omgeving helemaal scriptie-proof te maken: zorg dat er een plek is waar je ongestoord kan werken, zorg dat je de juiste tools tot je beschikking heb, zorg dat je goede afspraken hebt met je begeleider, etc. Deze columns hebben mij veel geleerd over een goed scriptieritme krijgen (en dat dat helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn).
- Happy PhD: Using your Physiology to your Advantage
- Happy PhD: Optimizing your Workday for Writing
- Happy PhD: Thinking Positively in an Ocean of Criticism
In het hetzelfde straatje: Productivity Tips for Academics van Matt Might. Zoals met alle artikelen in deze blogpost: gebruik de tips die je nuttig lijken, negeer de rest.
Zorg voor een backup-systeem
Nog zo’n tip: zorg ervoor dat je een backup-systeem hebt voor je scriptie-bestanden. Ik heb op de universiteit al vaak posters zien hangen met “Beste laptop-dief, je mag mijn laptop houden, maar kan je alsjeblieft mijn scriptie-bestanden mailen!?” Ook kapotte hardeschijven, stroomstoringen, onhandige huisgenoten en nucleaire oorlogen kunnen roet in het eten gooien. Kortom: zorg ervoor dat je ALTIJD een backup hebt van je scriptiebestanden. Dropbox werkt prima en computer-savvy mensen kunnen git overwegen.
Houd een logboek bij
Iets wat voor mij erg helpt, is het bijhouden van een research diary. Dit is een soort logboek waarin je noteert wat je hebt gedaan, wat je hebt gelezen, welke dingen je nog wilt en moet doen en alles waar je tegenaan loopt. Als je een vraag hebt, kan je die hierin noteren en later het antwoord erbij schrijven!
Als je dan onverwachts een tijdje niet aan je scriptie kan werken, heb je een logboek zodat je geen tijd kwijt bent met bedenken waar je ook alweer was gebleven. Op deze manier bespaart een research diary je ontzettend veel tijd en opzoekwerk.
Daarnaast dwingt het opschrijven van vragen en antwoorden je om alles concreet te formuleren. Als iemand je dan de lastige vraag “Hoe gaat het met je scriptie?” stelt, dan kan je in plaats van “Meh, ik zit vast…” antwoorden met “Ik moet nog A, B en C opzoeken en ik twijfel over mijn structuur en ik weet niet hoe lang de inleiding moet zijn en ik heb te weinig bronnen en …”
Vraag om hulp als je vastzit
Vroeger vond ik het moeilijk om hulp te vragen als ik vastzat. Vragen stellen voelde als falen en ik voelde me vreselijk dom en gefrustreerd als ik iets niet meteen begreep. De afgelopen jaren heb ik geleerd dat het alleen maar verstandig is om om hulp te vragen als je vastzit: je loopt veel minder snel vast, en in gesprekken met andere mensen kom je tot nieuwe inzichten. In mijn ervaring willen de meeste mensen ook graag helpen met het oplossen van een probleem.
Organiseer je literatuur
Het organiseren van je literatuur kan nog een hele kluif zijn. Vaak ben je aan het eind van het lezen van het zevende scientific paper alweer vergeten waar het eerste paper uberhaupt over ging. Er zijn verschillende manieren waarop je dit probleem kan oplossen.
- Maak een lijst van alle artikelen en boeken die je hebt gevonden en schrijf in 3-5 regels op waar het artikel over gaat. Noteer ook in welke opzichten dit artikel bruikbaar is voor je scriptie.
- Neem steeds een blok van 1 uur om door je literatuur te spitten. Bewaar de laatste 10 minuten van ieder blok om te verwerken wat je hebt gelezen. Denk hierbij aan het schrijven van een korte samenvatting die je vervolgens gebruikt in je theoretisch kader, het invoeren van verwijzingen naar dit
artikel of het overtypen van belangrijke citaten. - Vat elke alinea van een artikel samen in een zin of een paar steekwoorden en krabbel dit in de kantlijn van uitgeprinte artikelen. Zo voorkom je dat je na verloop van tijd alles moet herlezen als je op zoek bent naar dat ene citaat.
Begin gewoon met schrijven
Als je moeite hebt met beginnen met schrijven, maak dan eerst een structuur of outline waar je tevreden mee bent. Maak een lijstje van alle hoofdstukken die je uiteindelijk in je scriptie wilt hebben. Bedenk voor elke sectie een aantal vragen die je wilt beantwoorden in dat (deel)hoofdstuk. Beginnen met schrijven is daarna niets meer dan het invullen van de antwoorden op die vragen!
En het belangrijkste is natuurlijk gewoon beginnen. Niemand kan die scriptie voor je schrijven. En een imperfecte geschreven scriptie is altijd beter dan een perfecte scriptie die niet bestaat. ;)
Heb je iets gehad aan deze tips? Ik hoop van wel. Heb je nog een aanvulling of wil je jouw scriptieperikelen delen? Ik hoor het graag in de comments!