Avonturen van een foodie in budgetland

Vorige week werd mij medegedeeld dat vanaf September mijn bijbaan verdwijnt. Voor mij kwam dit totaal onverwacht. Mijn inkomen loopt vanaf volgende maand met 300 euro terug — dat is flink veel geld, vooral als je elk dubbeltje nodig hebt voor het financiele monster dat Rijbewijs heet. Dat het een paar maanden voor mijn afstuderen is, helpt ook niet. Er is voldoende werk te vinden op de campus, maar als je niet minstens een collegejaar beschikbaar bent, is de kans dat je wordt aangenomen nihil.

Vastbesloten om dan maar ergens anders geld vandaan te toveren, nam ik mijn uitgaven onder de loep. Het zal jullie niet verbazen dat mijn grootste vaste kostenpost “boodschappen” is. Simpelweg ‘avondeten koken’ is er bij mij niet bij. Ik experimenteer graag met onbekende ingredienten en sleep regelmatig nieuwe kookboeken mee uit de bieb die dan uitgebreid getest moeten worden, om over alle dinner parties nog maar te zwijgen. Ik was altijd erg trots op het feit dat ik me goed in kan houden wat betreft het kopen van keukenspullen. “Gebaksvorkjes en eierscheiders komen er hier niet in!”, riep ik altijd met opgeheven vinger. Tot er een Dille & Kamille in de binnenstad verscheen.

Het leek dus het slimst om eens te kijken of ik het boodschappenbedrag flink kon terugbrengen. Ik besloot te onderzoeken of het mogelijk is om rond te komen met slechts 100 euro boodschappengeld per maand.

Eerlijk gezegd leek 100 euro me een absurd laag bedrag. In mijn eerste studiejaar vertelden klasgenoten me dat ze een boodschappenbudget van 120 euro hadden en dit leek me al weinig. Ik vroeg dan altijd stiekem af of ze leefden op diepvriespizza, blikjes soep en euroshopperkaas. Daarnaast leek het me nog extra moeilijk omdat ik een eenpersoonshuishouden heb. Meestal is een eenpersoonshuishouden relatief meer geld kwijt qua boodschappen dan een tweepersoonshuishouden — zou ik hier oplossingen voor kunnen vinden?

Een vriendin, die ik vertelde van het plan, informeerde voorzichtig of ik misschien dieetplannen had. In theorie zou ik mijn uitgaven aan eten met de helft kunnen terugbrengen door maar de helft te eten van wat ik normaal eet, ware het niet dat ik (1) niet wil afvallen en (2) aan het trainen ben voor een hardloopwedstrijd. Extreem veel minder gaan eten lijkt me dan ook een slecht en ongezond idee.

Samenvattend: met slechts 100 euro boodschappengeld een maand lang lekker, gezond en genoeg eten. Dus geen Euroshopper kaas, geen dieet van diepvriespizza’s en goedkope blikken soep en geen absurd kleine porties. En ik wil wel af en toe gekke, decadente of nieuwe dingen kunnen koken.

Het leek me eigenlijk best een leuke uitdaging. En daarnaast: een maand lang goed koken met een minimalistisch budget is immers ook een kookexperiment?

Vandaag is het 15 Augustus en ik ben nu op de helft, en ik kan jullie met trots mededelen dat ik al twee weken ontzettend lekker eet en dat ik nog maar €54,08 aan boodschappen heb uitgegeven deze maand. Zometeen spring ik op de fiets om naar de zaterdagochtendmarkt te gaan… zal ik nog even langs de Dille & Kamille fietsen?

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Ha Judith! Ik lees dit nu pas, maar ik nodig je uit voor kastanjes rapen en appels plukken. Een walnotenboom heb ik nog niet gevonden, maar hazelnoten vind je bij café Jos. Er zijn zoveel levensmiddelen gewoon in de natuur te vinden. Das niet budget, dat is gewoon lekker! Groetjes, Loes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.