31 days to build a better blog – dag 1 t/m 7

Deze week beschrijf ik mijn uitwerkingen van en gedachten over de eerste zeven opdrachten van het werkboek 31 Days to Build a Better Blog (31DBBB). Dit werkboek van Problogger.com geeft je allerlei doe- en schrijfopdrachten om je blog net iets beter te maken. Het leek me een leuke en constructieve manier om mijn eigen blogskills te verbeteren.

Dag 1: schrijf een elevator pitch voor je blog

Voor mijn gevoel was dit nog best moeilijk, want waar schrijf ik nou eigenlijk over? Gewoon, over alles wat ik leuk en interessant vind. Maar wat is dan het overkoepelende idee? En toen had ik het: ik ben op zoek naar zingeving. Find the beauty of life in the small things. Maar… welke dingen maken het leven mooi? Die vraag wil ik beantwoorden! Op basis van mijn brainstorm heb ik vervolgens een beginnetje gemaakt met de nieuwe Over Deze Blog-pagina.

Dag 2: maak een lijstjespost

Mensen lezen graag lijstjesposts, al kan je het ook overdrijven. Sommige blogs publiceren uitsluitend lijstjes met links naar andere websites en dat geeft mij toch vaak een luie indruk: een lijstjespost vereist immers geen mooi proza? Toch heb ik mijn best gedaan om een interessant lijstje met leestips voor jullie samen te stellen. Want zeg nou zelf… bestaat er zoiets als teveel boeken?

Dag 3: promoot een blogpost

Deze opdracht vond ik moeilijk. Het spreekt me niet aan om op tig manieren mijn blog te promoten. Ik ben dan bang dat al die marketing-trucjes me afleiden van de lol van het schrijven. Daarnaast: wie wordt er af en toe niet gek van alle zelf-promotie-spam op social media? Als alternatief op het link-spammen heb ik maar een inhoudelijke reactie achtergelaten op mijn favoriete blogs (zie de links onder ‘Judith leest’ voor een lijstje van mijn favoriete blogs!). Daarnaast vond ik een aantal nuttige blogposts van De Groene Meisjes over starten met bloggen en het opbouwen van een lezerskring. Lees ook vooral de comments! Een mooie aanvulling op de info uit 31DBBB.

Dag 4: analyseer een blog uit jouw ‘niche’

Afgezien van het feit dat ik voor deze blog niet denk in termen van doelgroep, niche en marketing, zijn er een aantal blogs die ik als voorbeeld kan nemen: blogs die ik zelf graag lees! Voor deze opdracht bekeek ik de groene meisjes en vegadutchie. Deze blogs gaan over onderwerpen die mij interesseren (en dus hopelijk jullie ook!): veganistisch/vegetarisch eten en een groene levensstijl. Het leuke aan deze blogs is dat ze persoonlijke verhalen afwisselen met informatieve content en dat ze er ook nog eens supergoed uitzien. Ik heb geprobeerd om de sterke punten van deze blogs in kaart te brengen, zodat ik ze kan gebruiken bij het vormgeven van mijn eigen blog. Aan de laatste drie punten kan ik zeker nog werken. ;)

  • Persoonlijke verhalen, dus blogposts zijn niet puur informatief en droog en lezen ook niet als advertorials.
  • Mooie fotografie en ander bijpassend beeldmateriaal
  • Posts bevatten inspirerende ideeën om zelf uit te voeren (bijv. recepten, activiteiten, …)
  • Een speciale rubriek voor lijstjes-posts-zonder-onderwerp
  • Heldere, niet te ingewikkelde navigatie
  • Het is in één oogopslag duidelijk waar de blog over gaat
  • Een goede titel + overeenkomende url

Dag 5: reageer op de comments van je lezers

De hele lol van een blog hebben is natuurlijk dat gevoel van community: er zijn andere mensen die dezelfde dingen leuk vinden als ik! I am not alone! Deze opdracht was erg makkelijk — ik probeer altijd te reageren op de comments van mijn lezers. Ik vind het superleuk om een reactie te krijgen op een blogpost en al helemaal als een blogpost een discussie uitlokt. ;)
Sommige bloggers die worstelen met het feit dat ze nauwelijks reacties krijgen op hun blogposts. Herken je dit? Lees dan eens deze blogpost van Problogger over wat voor soort content typisch veel reacties uitlokt. Niet dat je klakkeloos alleen maar SEO-gerichte content moet gaan schrijven (driewerf BAH!), maar je kan dit als inspiratie gebruiken om je eigen verhalen net iets ‘pakkender’ te maken.

Dag 6: zorg ervoor dat je blog ook goed te lezen is op een tablet en telefoon.

Op het moment van schrijven gebruik ik een standaard WordPress theme: Twentyfifteen. Het voordeel hiervan is dat het theme ook geschikt is voor mobile devices. Dit zorgt ervoor dat ik geen tijd kwijt ben met webdesign (iets dat ik erg leuk vind, maar het leidt zo af van het schrijven) en dat jullie vanaf laptops, tablets, desktops en mobiele telefoons mijn blog kunnen lezen.

Dag 7: schrijf een post met links naar andere blogs

Volgens 31DBBB linken steeds minder bloggers naar andere blogs, omdat ze het idee hebben dat ze dan ‘de concurrentie helpen’. Gelukkig heb ik deze trend nog niet in de Nederlandse blogwereld kunnen ontdekken. Met outbound links kan je juist je lezers helpen om andere interessante plekken op het internet te vinden, iets wat ik persoonlijk altijd als waardevol ervaar. Het internet staat vol met troep, dus als ik een goede website heb gevonden, hoop ik vanaf daar weer andere websites met kwaliteit te vinden! Daarnaast is het tegenovergestelde ook waar: een link van een betrouwbare website zegt ook wat over de kwaliteit van je eigen blog.
Laten we dus vooral niet meedoen aan al die commerciele onzin en lekker naar elkaar linken — mits we daarmee iets zinnigs bijdragen, natuurlijk.
En de blogpost die ik voor deze opdracht schreef… is degene die je nu aan het lezen bent!

Met een beetje geluk verschijnt volgende week het vervolg op deze blogpost. 

Heb je ideeën over deze reeks opdrachten? Zou jij ze helemaal anders doen? Heb je hier iets aan gehad voor je eigen blog? Laat het weten in de comments.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.